Ewijk Grafstenen levert herdenkingsstenen
Ewijk Grafstenen – Herdenkingssteen Amersfoort
Ewijk Grafstenen levert herdenkingsstenen aan de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
De eerste Herdenkingsstenen zijn donderdag 30 april in Amersfoort gelegd. Ter gelegenheid daarvan was een bijeenkomst in het Pieters- en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. De leverancier van deze Herdenkingsstenen werd gevonden in Woudenberg, bij Ewijk Grafstenen.
Eind 2014 vertelde de Stichting Ewijk Grafstenen over hun missie, om 435 zwarte Herdenkingsstenen in Amersfoort te leggen voor de huizen van Amersfoorters die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de nazi’s. Het streven is dat in 2017 alle stenen zijn gelegd. “Vanaf het begin werd door Ewijk Grafstenen creatief meegedacht en we zijn blij dat we nu kunnen beginnen met het leggen van de eerste stenen”, aldus Lex Schenk van de Stichting.
Het gaat om zwart granieten stenen van 12 x 12 cm met in witte letters de naam, leeftijd en plaats van overlijden.
Eerder dit jaar werd door de gemeente Amersfoort een proefsteen gelegd op een plek waar alle vrachtverkeer toegang krijgt en waar met grote regelmaat de veegwagen langskwam, zodat deze proefsteen het zwaar te verduren kreeg. Het resultaat van de proef was positief en de Stichting kreeg van gemeente Amersfoort toestemming om over te gaan tot plaatsing van de Herdenkingsstenen.
Plechtig
Donderdagmiddag werden de eerste stenen geplaatst voor een aantal Joodse slachtoffers en verzetsmensen. Daarbij waren ook nabestaanden aanwezig.
De zwarte steen was bedekt met wit zand en met het wegvegen daarvan werd de steen onthuld. Er werd een witte anjer gelegd en 2 minuten stilte gehouden. ’s Avonds was er een plechtigheid in het Gasthuis aan de Westsingel met onder meer een toespraak van Rabbijn Evers en de burgemeester. Er werden korte muziekstukken op de viool gespeeld. Deze stukken zijn gecomponeerd in concentratiekampen. Stadsdichter Nynke Geertsma droeg een gedicht voor. De plechtigheid werd afgesloten met het leggen van de herdenkingssteen aan de Breestraat 80, bij de ingang van museum Flehite. Hier woonde verzetsman Albertus Nicolaas den Ouden. Hij werd 28 jaar.
Eer
“We vinden het een eer om eraan mee te werken, dat de wens van de Stichting Herdenkingsstenen nu ook daadwerkelijk ten uitvoering gebracht kan worden. Met deze stenen blijven de oorlogsslachtoffers zichtbaar en in de gedachten” aldus Frans van Ewijk.
Voor informatie over grafstenen en/of het maken van een vrijblijvende afspraak: bel 033-2584729 of kijk op www.ewijkgrafstenen.nl